Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нови обитатели в езерото в парк „Бачиново“

Езерото в благоевградския парк „Бачиново“ се сдоби с две новоизлюпени лебедчета.
След раждането им служители на ОП „Озеленяване“ предприеха необходимите мерки, за да може малките пернати да бъдат защитени от нападения от страна на патиците, живеещи водния басейн, както и от диви животни. За целта новоизлюпените са прибрани в специално помещение, където се полагат нужните грижи за тях.
Жителите и гостите на Благоевград ще могат да се радват на новите обитатели на езерото след около месец, когато малките ще бъдат пуснати във водата при останалите птици.

По публикацията работи: Весела Сукалинска
Вижте още

Почетоха паметта на Пети конен полк в Брезник

100- годишнината от построяването на Паметника на загиналите войници и офицери  от Пети конен полк в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война отбелязаха в Брезник.  Монументът е изграден през 1923 година в казармения район на полка по идея на на инициативен комитет и със средства, събрани чрез доброволни парични вноски. Паметникът..

публикувано на 08.06.23 в 17:44

В Кюстендил отбелязаха Международния ден на архивите

Държавният архив в Кюстендил награди традиционно дарител, приятел и читател на архива за 20022 година. Церемонията се провежда ежегодно по повод Международния ден на архивите. За читател на Държавния архив в Кюстендил беше награден проф. Симеон Йорданов от Националната спортна академия. Той посочи, че благодарение на архива, вече е почти готова..

публикувано на 08.06.23 в 16:55

В Банско: Спортът обединява учениците

Една спортна инициатива обедини учениците от гимназиалния курс на училищата в Банско, които избраха да я посветят на Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България – 2 юни. Футболните отбори на СУ „Неофит Рилски“, ПЛТГ „Никола Вапцаров“, ПГЕЕ и ГТ „Алеко Константинов” проведоха четири срещи, които се превърнаха в истински спортен празник и за..

публикувано на 08.06.23 в 16:04

Сандански е домакин на форума „От фермата до твоята трапеза“

На 10 и 11 юни Сандански се превръща в център на земеделието, културата и туризма. Градът е домакин на второто издание „От фермата до твоята трапеза“. В рамките на два дни Сандански ще „кипи“ от събития с богата културна програма, концерти, кулинарни демонстрации, детска анимация и огнено-театрални спектакли. Българският земеделец и продукцията..

публикувано на 08.06.23 в 15:54

Сборник събра занаятите от Македонския край

Регионалната библиотека ,,Димитър Талев” в Благоевград представя сборника „Народните художествени занаяти от Македонския край“. Той е дело на краеведите от региона.  “В него са включени  доклади от две конференции, които се проведоха през 2021 и 2022 година”, каза главният библиотекар Елза Кресничка. Преобладава дърворезбата. Два доклада има..

публикувано на 08.06.23 в 13:17
Новият кмет на кметство

Нов кмет на кметство "Църква" в Перник

Бившият кметски наместник на пернишките села Боснек и Чуйпетлово Борислав Велинов е новият кмет на едно от най-големите пернишки кметства „Църква”. До рокадата се стигна след като титулярът Радослав Динев подаде оставка. Борислав Велинов бе избран за кмет на кметство „Църква” на проведената днес сесия на ОбС в Перник. Кандидатурата му бе издигната от..

публикувано на 08.06.23 в 13:09

"Топлофикация Перник" с важна екологична стъпка

„Топлофикация Перник” ще направи важна екологична стъпка това лято, съобщи изпълнителният директор Чавдар Стойнев. Съвсем скоро се очаква да бъде произведен първият мегават топлинна и електрическа енергия от природен газ, а с това ще бъде поставено и началото на края на въглищната ера, твърдят от дружеството. С пускането в експлоатация на първите три..

публикувано на 08.06.23 в 11:52