Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Най-добрата защита срещу човешкия папилома вирус вече е достъпна

Най-инвативната защита срещу човешкия папилома вирус вече е достъпна и в България по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. 9-валентна ваксина срещу 9-те типа човешки папилома вирус, които са най-честите причинители на HPV заболяванията.

В навечерието на първия учебен ден стартира информационната кампания „Защити бъдещето им“ в подкрепа на ваксинирането на деца и юноши срещу човешкия папилома вирус. Организатор на кампанията е Коалиция HPV, обединяваща водещи специалисти в различни области на медицината и неправителствени организации, чиято цел е превенция на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус. В предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград темата коментира д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемиология на инфекциозните болести. По думите и човешкия папилома вирус е най-разпространения патоген, който се предава по полов път. „НPV причинява кондиломи, папиломи, но може да причини при жените рак на маточната шийка, рак на вулвата, рак на ануса, при мъжете – рак на ануса, както и на главата и шията. Реално и двата пола страдат от човешкия папилома вирус“.

  Всички сексуално активни мъже и жени ли се срещат с човешкия папилома вирус през живота си?  „Почти всички. Статистически мъжете се срещат по-често с вируса. Доказано е, че над 90% при полово активните мъже и над 80% при полово активните жени ще се срещнат минимум 1 път през живота си с човешкия папилома вирус“.

  Защо ваксината трябва да се постави преди младите хора да започнат сексуалните контакти? „При клиничните изпитвания и след това при различните проучвания, които са правени  в реалната практика в държави, с масово приложение на ваксината срещу човешкия папилома вирус – е доказано, че тя е най-ефективна в тези първи години преди да станат сексуално активни младите хора. Затова най-оптималната възраст за изграждане на най-траен и ефективен имунитет е възрастта 9-17 години. Защото реално е добре да се изгради една добра протекция преди изобщо човек да бъде в контакт с този толкова разпространен вирус. Поради тази причина се препоръчва ваксината да се поставя на момичета и момчета преди те да имат полов контакт. В зависимост от възрастта е възможно да има необходимост от 2 или 3 дози, но след проведен пълен ваксинационен курс тези деца и младежи ще имат доживотна протекция срещу този вирус.“


 Ще има ли ефект ако ваксината срещу човешкия папилома вирус си поставят хора, които вече са сексуално активни? „Могат. От Центъра за превенция и контрол на заразните болести в САЩ определят горна граница 45 години. Но тя може и да не се спазва, тъй като човек може да се ваксинира на всяка една възраст след 9-годишна възраст нагоре. Винаги може да има само полза, няма риск, дори тези лица в момента да са с активна инфекция с някой тип човешки папилома вирус. Ваксината ще им осигури протекция срещу другите типове, а дори и срещу този, от който в момента те са заразени. При този вирус за нас е неприятно, но за него е много удобно, защото той си е изградил механизъм, чрез който се крие от имунната система. Реално човек дори и в миналото да се е самоочистил от някой от типовете човешки папилома вирус, той не изгражда траен имунитет. Траен имунитет може да  изгради само ваксината срещу човешки папилома вирус“.

   Д-р Христиана Бацелова уточни, че 9-валентната ваксина срещу HPV по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка на Министерството на здравеопазването е безплатна за момичета на възраст от 10 до 14 ненавършени години. По този начин България се нарежда до страните от Европейския съюз и някои извън Европа, които са проваксинално настроени, като някои от тези страни са елеминирали рака на маточната шийка при младите жени. „Австралия е типичния пример за това как една високоефективна ваксина, прилагана масово на момчета и момичета, доведе до елиминирането на рака на маточната шийка при младите жени. Те са пример за доверие от страна на родителите към здравните власти и постигнаха много голям успех. Туркменистан е държава, в която има 99% обхват по тяхната програма с ваксината срещу човешкия папилома вирус. Дори Македония и Сърбия са по-добре от нас. Тъжно ми е да го кажа, но ние сме изключително изостанали в това отношение, което води до това, че повече от 1 жена на ден губи живота си заради рак на маточната шийка“.   За желаещите да направят ваксина по Националната програма за първична профилактика за рак на маточната шийка с осигурена безплатна 9-валентна ваксина, д-р Бацелова поясни, че тя може да бъде поставена при личния лекар. Всички останали могат да закупят ваксината от аптека и да им бъде поставена от лекар.


   


БНР подкасти:

Галерия

Вижте още
Д-р Веселка Мончева

Увеличават се болните с COVID-19 в Пиринско

„Увеличават се случаите с COVID-19 в област Благоевград, през изминалата седмица са потвърдени 45 случая, спрямо 13 отпреди 2 седмици. За Благоевград са 15, Сандански – 14“ -  каза в интервю за БНР-Радио Благоедград д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Благоевград. По думите и до хоспитализации в..

публикувано на 03.10.23 в 14:34
Снимката и илюстративна -

Енергийният преход – справедлив или не

Днес премиерът Николай Денков се среща с представители на протестиращите енергетици и миньори. В разговорите ще участват и министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката и индустрията, както и представители на политически партии.  Припомняме, че вчера протестиращите работници във въглищните..

публикувано на 03.10.23 в 10:09

Повишава се интересът към доброволчеството в Благоевград

16 нови доброволци вече са част от Доброволното формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ в Благоевград. 8 от тях са жени, а отрядът вече наброява 32 души. Изборът на новите членове премина през два етапа – по документи и събеседване, след това одобрените членове бяха представени официално на общинското ръководство. Това са хора с..

публикувано на 02.10.23 в 13:44

Пряка е връзката между климатичните промени и домашното насилие

Изменението на климата все повече и по-често  води до редица физически и психични промени на индивидуално ниво. Икономическият стрес, породен от загубата на работа или финансова нестабилност отключва несигурност и гняв, увеличава риска от домашно насилие. „ Вече чрез много качествени изследвания се вижда как жени споделят, че мъжете им, останали..

публикувано на 02.10.23 в 10:25

Приключиха разкопките край село Брежани

В рамките на месец се състоя вторият етап от проучванията на едно от най-старите ранни неолитни селища в България в местността Равен край симитлийското село Брежани. Експедицията е дело на Регионалния исторически музей – Благоевград в лицето на археолога Малгожата Гребска-Кулова,  с участието на студенти и научни ръководители от специалност..

публикувано на 02.10.23 в 10:23

Октомври ще бъде по-топъл, есента – с наднормени валежи

Лятото на 2023 година е най-горещият сезон на Земята, поне откакто се правят метеорологични измервания, а в България - третото най-горещо лято за последните 44 години. „ Септември тази година си е типично летен месец и за много места в страната е по-топъл, отколкото беше месец юни – тоест есенният месец е по-топъл  от летния месец, което не се..

публикувано на 02.10.23 в 10:00

Българинът е в най-свободния си период

Не приемам твърденията за това, че българинът днес не е толкова свободен, колкото може да бъде. Днес имаме възможности да пътуваме в чужбина без ограничения. Не беше такова положението преди 10-ти ноември 1989 година. Тогава, за да отидеш до Петрич бе нужен открит лист. Наистина, нещата много се промениха през последните години – това заяви в..

публикувано на 02.10.23 в 09:34