Сирийският лекар, д-р Жозеф Салиба: България е Раят на Земята

2
Лалка Радкова с Жозеф Салиба и Спаска Чавеева


Той е д-р Жозеф Салиба – сирийски лекар,  с християнско вероизповедание, от град Латакия; а тя – Спаска Чавеева от Благоевград. 46 години заедно четат Приказката за любовта, започнала като студенти по медицина в София. Тогава си дали обет, че ще бъдат винаги заедно и ще преодоляват съвместно житейските препятствия.

След завършването специализирали „Неврология“ и „Психиатрия“  в Дюселдорф, тогавашна ФРГ. А след  специализацията д-р Спаска Чавеева  получила и апетитното предложение да остане в Западна Германия – с осигурена работа и жилище.

Но последвала сърцето си – в Сирия, при любимия мъж. Създали свое семейство. Дъщеря им се отдала на езикознанието - завършила английска филология в Бейрут – Ливан. Внучките обаче тръгват по техния път. Или поне едната. По-голямата е студентка втора година по медицина. По-малката пък сега ще бъде абитуриентка.

Д-р Салиба носи в душата си раните от войната и иска да види своята родина такава, каквато е била – красива,  свободна и спокойна.

Жозеф Салиба и Спаска Чавеева

  „Със съпругата ми  сме обиколили над 50 държави по света. Никъде обаче, няма по-хубава и по-предана към семейството си жена, от българката. По-уважителна и грижовна“ -  разказва с гордост Жозеф. Той определя себе си за истински  щастливец щом споделя живота си с красивата българка. Близки са му българският бит и култура, неувяхващите български традиции и уникалните български народни танци.

  Когато попитах д-р Салиба, какво е за него България, той ми отговори с притча: „Когато Бог разпределял Земята, не дал нищо на българина. Тогава българинът започнал да протестира и да пита защо не му се дава земя. Тогава Бог казал: За теб е Раят! И го наричам България!“

Интервюто можете да чуете в звуковия файл

 


Галерия