Национален парк „Рила“ и Радио Благоевград организираха еко тур „Рилска магия“

22
Екип на Радио Благоевград: Светослав Гюров, Лалка Радкова, Красимир Ангелов и Елисавета Каменичка

Националният парк „Рила“ и Радио Благоевград организираха първото издание на еко тур „Рилска магия“ с идеята той да стане традиционен. През почивните дни, домакините от Националния парк ни показаха част от съхраненото природно богатство, чрез разходка по добре поддържаната  екопътека „Бели искър“, изградена покрай омайно красива река, течаща до  високи скали  и дървени мостчета, и съвместния ни туристическия преход  до  хижа „Мальовица“ на 1960 м. надморска височина. Два дни, в които се докоснахме до изключително богатото биоразнообразие на НП „Рила“, за да се убедим за пореден път колко разнолика и неповторима по своята красота е природата на България! И създадените отлични условия за разнообразни екологични дейности за всякакъв тип туристи – разходки, наблюдение на птици, животни и растения, леки и по-сложни планински преходи, но водеща винаги е мисълта за съхраняване и опазване на зеленото богатство! Докоснахме се до  гледки, които ни оставиха без дъх при срещата с тази истинска природна магия! И усещане за смирение, хармония и вътрешно спокойствие, което може да даде само планината!

Красимир Андонов„Районът на Седемте Рилски езера, на връх Мусала и връх Мальовица, са сред най-посещаваните територии на националния парк. Най-много са посещенията през летните месеци, има много млади хора. Искам да призова слушателите да спазват правилата за поведение, да се движат по маркираните пътеки, да следват указанията на табелите, да не замърсяват районите, отпадъците да се събират в раницата и да се изхвърлят в депата за отпадъци на първото населено място. Да се пазят защитените видове растения и животни, защото на територията на националните паркове всички са защитени!“  – това заяви в интервю за Радио Благоевград Красимир Андонов, директор на НП „Рила“. Той подчерта, че съгласно изпълнявания в момента проект „Устойчиво управление на НП „Рила“ – втора фаза, са заложени редица дейности: борбата с ерозията в района на Седемте Рилски езера и почистването им, опазване популацията на Балканската дива коза, борбата с короядите и с пожарите. (чуйте звуковия файл)

 Главният експерт на НП „Рила“ Стефан Кирилов  ни запозна с уникалните растителни и животински видове, които се срещат само и единствено на територията на парка – рилската иглика, наричана още божествена, която не се среща никъде по света, рилският ревен, от рода на лападовите, който е локализиран само на 2 места в парка. От животинските – символът на парка – балканската дива коза, благородният елен, чиято популация се разраства. „Правим всичко възможно да популяризираме дейността на НП „Рила“ – една от мерките е той да се ползва като класна стая с организирано посещение на училищни и студентски групи на места, при които има изградена образователна инфраструктура – класни стаи на открито, еко пътеки, които представят природата на Рила в микро мащаб. Имаме специална програма, чрез която посетителите на парка научават за цялото му богатство. В посетителските информационни центрове на Паничище, Самоков и Благоевград, посрещаме туристи от цял свят и им даваме цялата фактическа информация – биологично разнообразие, маршрути, опазването им.“ – каза Стефан Кирилов. (чуйте звуковия файл)


Директорът на Радио Благоевград Елисавета Каменичка подчерта, че „екологичното възпитание на подрастващите трябва да бъде сред водещите теми в училищното образование. Както и поведението на възрастните в планината, по отношение опазването на растителните и животински екосистеми. Темата ще присъства още по-често и в предаванията на Радио Благоевград – като обществена медия, чиято функция е да популяризира това природно богатство и да възпитава аудиторията за неговото опазване“.

Елисавета Каменичка

  Екипът на Радио Благоевград  – с благодарност и признание към  ръководството на НП „Рила“!