Започва десетото юбилейно издание на Банско Опера Фест – 2019

  Оперният фестивал в Банско отбелязва своята десета годишнина с богата програма, насочена към почитателите на класическата музика. Събитието събира хиляди гости в курортния град и се радва на все по-голям интерес.

  Откриването на юбилейното, десето издание на Банско Опера Фест, е поверено на Софийската филхармония и детската музикално-образователна програма Фортисимо Фамилия, които представят „Вивалди и Малкия Ото“. Приключенията на Малкия Ото ще го отведат във Венеция, за да ни срещнат с живота и творчеството на един от най-ярките композитори на бароковата епоха в класиката – Антонио Вивалди. За да запознаят децата с музиката и живота на твореца, специално за концерта са поканени артистите Герасим Георгиев – Геро, който ще се превъплати в Малкия Ото, и Юлиан Вергов в ролята на Вивалди. Софийската филхармония ще изсвири подбрани произведения на венецианския композитор, а със свои солови изпълнения ще се включи концерт майсторът Павел Златаров.

  В звуковия файл можете да чуете интервю на музикалния редактор Мила Иванова с концертмайстора на Софийската филхармония Павел Златаров.

  Във втората вечер Държавната опера - Варна ще представи операта „Набуко“, превърнала Верди в най-големия оперен композитор на всички времена. В знаковия библейски оперен епос на Верди бушуват силни страсти – любов и ревност в триъгълника Фенена – Измаел – Абигаил, стремеж на коварната дъщеря към трона, раздвоението в Набуко, който е тиранин, но и любящ баща. В ролята на Вавилонския цар ще чуем баритонът с международна кариера Пламен Димитров.


  Закриващата фестивална вечер на Банско опера фест 2019 е в събота, като отново Държавната опера - Варна ще представи мюзикъла „Чикаго“. Той е създаден по мотиви от пиесата „Чикаго“ на Морин Далас Уаткинс, с музиката на Джон Кандър, а либретото е на Фред Еб и Боб Фос. Хореограф е Анастасия Неделчева. Маестро Страцимир Павлов ще застане на диригентския пулт.