Над 50 хиляди туристи посещават ежегодно родната къща на Васил Левски

17
Надежда Петрова – уредник, пред Параклиса

   „Много е вълнуващо да работиш тук, вече 30 години продължавам да се вълнувам. Поддържаме много топли отношения с потомците на сестрата на Левски, Яна и с други родственици, които даряват на нашия музей най-ценното, най-скъпото, което пазят, за да го покажем на хилядите поклонници на Апостола, които ни посещават ежегодно“ – коментира за Радио Благоевград Надежда Петрова, уредник в Национален музей „Васил Левски“ в Карлово.

  По думите й, над 50 хиляди туристи посещават ежегодно родната къща-музей на Апостола. Сред най-ценните експонати са оригиналният кръст, който е бил за знамето на Карловския революционен комитет, за съжаление обаче, оригиналното знамето не е запазено, но има негово копие. Показано е също течение на вестник „Свобода“, ценни книги за Васил Левски-първи издания, издания на документалното наследство на Апостола, книги от чужди автори, писали за нашия национален герой. В експозицията на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово могат да се видят още: личното тефтерче на Апостола, негова лична кореспонденция, дрехи и оръжието, което той е носил. Показани са и много картини на известни художници, които са изобразили Левски, всеки, през своя творчески поглед.

Стъкленицата с кичури от косата на Васил Левски

  „От 2000 година, в музея се съхранява частица от самия Васил Левски – кичури от неговите коси, които той отрязва на Великден 1864 г., когато се отказва от службата си на монах и поема окончателно по пътя на революцията. Неговата майка запазва косите, след това сестра му Яна, която ги предоставя в Министерството на просвещението през 1907 г., което събира такива ценни неща за уреждането на Общ народен музей, който става Етнографски музей. По-късно, косите на Апостола са прехвърлени в Националния военно-исторически музей и от 2000 година, една част са вече тук, в специално построения да ги приюти, Параклис „Вси български светии“. Всеки, който прекрачи прага му се вълнува, яки мъже са се просълзявали, всички много го харесват. Това е може би едно от нещата, които провокират най-голям интерес у посетителите“ –  коментира още уредникът Надежда Петрова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Надежда Петрова: