Благоевградчани почетоха Св. Архангел Михаил – небесен пълководец и предводител на ангелските сили


На 8 ноември Българската православна църква почита паметта на Св. Архангел Михаил. Църковният празник е един от най-големите през годината и е наричан от народа ни Архангеловден.

Според православната църква Св. Архангел Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ.  Той е военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.


Храмовият си празник отбеляза днес черквата „Св. Архангел Михаил“ в благоевградския квартал „Еленово“. Десетки миряни изпълниха храма още от ранни зори и бяха част от празничната света литургия, водена от отец Стоян Бербатов. „Най-важното за  всеки празник е литургичната му прослава. Т.е. когато празнуваме един светец, както днес празнуваме всички ангелски сили и техния предводител Св. Архангел Михаил, това означава, че по време на литургията ние не само си спомняме, не само ги призоваваме да се молят за нас, но ние заедно с тях служим пред Бога. Ангелите, архангелите са нашите застъпници пред Бога, те са тези, които принасят нашите молби и молитви пред Господ“ – каза в интервю за Радио Благоевград отец Стоян.

Пред иконата на Св. Архангел Михаил миряните оставиха свежи есенни цветя, много дарове и отправиха молитви за здраве, спасение и благополучие.

За празника бе осветен и раздаден постен курбан за здраве.

Репортаж на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл, в "галерията – да видите много снимки, а кратко видео – тук – >