Да твориш с пясък от камъни

Прикован, но свободен да твори. 

Един сред нас е самоукият художник Цветан Кавраков от Сатовча. Той е прикован на инвалидна количка след тежък инцидент, но не се отказва от вярата в живота и открива своя талант да рисува с пясък.  Днес дарява своите картини в благотворителните инициатива на Община Сатовча за набиране на средства за деца и младежи в неравностойно положение.


Цветан е и един от героите на книгата „Духът е воля", в която са разказани 88 истории на хора като него, намерили сили да се борят, да вярват в живота и да виждат с очите на ангели.

Цветан оцелява след фаталния инцидент преди 14 години. Разказва, че след преживения шок търси силата да продължи напред. Отначало му е трудно да излезе навън и да се приеме като всички, но събира куража да се движи в инвалидна количка и да се срещне с човека, който му показва техниката за рисуване с пясък.

Цветан започва неуверено към откриването на своя талант и създаването на картини от пясък. С вълнение признава, че именно първите закупени картини, от неговия работодател, са причината да продължи да твори. И ако съдбата понякога удря силно и разтърсващо, то вярата те кара  да рисуваш с пясъка от натрошените камъни.


Днес най-голямото щастие за Цветан е рисуването с много любов и талант на картините от пясък, с които помага на семейството си. Цветан е горд баща, защото неговият син е студент по медицина и един ден ще бъде лекар.


Рисуването с пясък за Цветан е новото начало. Свободата да твори, дори с болка в ръцете, му дава сили да продължава!

Един от нас и сред нас е Цветан – самородният художник на красивите и неповторими картини от пясък.


Чуйте в звуковия файл разговора с Цветан Кавраков:


Галерия