Програмата „Таралежи” продължава

Програмата „Таралежи”, чиято цел е превенция на насилието във всичките му форми и която през последната седмица бе обект на много атаки и дебати след излъчен телевизионен репортаж за сексуално образование в пернишко училище, продължава. 

Това съобщиха на пресконференция от фондация „П.У.Л.С.” в Перник. 

Тази сутрин е получено писмо от началника на РУО в Перник Ваня Коконова. В него Коконова заявява, че не възразява останалите две семинарни занимания от програмата в 7-мо основно училище да продължат под контрола на експерта по начално образование в регионалното управление на образованието. 

Позицията на РУО е съгласувана с Министерството на образованието, каза Юлия Андонова от фондация ПУЛС.

„Програмата „Таралежи” продължава, за да може децата да се обучават да бъдат чувствителни и да говорят свободно по деликатни теми със своите родители и близки с подкрепата на нашите специалисти”, каза Андонова. 

До този обрат се стигна след подписка на родителите в 7-мо училище, с която настояват програмата да продължи. Категорична подкрепа е изразена и от обществения съвет в училището, както и от много организации и институции, сред тях и община Перник. 

По данни на МВР около 300 деца през миналата година са станали жертва на сексуално посегателство и блудство, заяви изп. директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов.

"Има сериозна дезинформация и пропаганда, която идва от крайно десни религиозни организации, които се финансират от Щатите в България. Те искат да наложат естествения ред. Това, което е дала природата, това което е дал Бог – това трябва а правим и всякакви политики за родители и деца трябва да бъдат забранени”, заяви Богданов.