Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция започна да строи язовир в Северен Кипър

тръби

Вицепремиерът Бешир Аталай и още двама министри от правителството на Турция са на посещение днес в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република. Заедно с представители на нейното правителство, те участват в церемонията за първа копка на нов язовир в района на Кирения в окупираните територии. Предвидените там три нови инсталации са част от изгражданата хидросистема за пренос на питейна вода от Турция до острова и в тях ще бъдат инвестирани около 123 млн. турски лири. Проектът за водоснабдяване на Северен Кипър чрез подводен тръбопровод ще бъде завършен до края на годината, а не през март, както първоначално се очакваше. След изграждането му годишно ще бъдат прехвърляни до 75 млн. куб. метра вода, разделени наполовина за питейни нужди и напояване.

Ако кипърската гръцка страна показва отстъпчива позиция и поиска помощ за вода, тогава може да има дискусии как това да се осъществи, заяви преди дни министърът на околната среда на Севернокипърската турска република.

В същото време, Република Кипър е изправена пред опасността за водна криза и ново засушаване тази година поради малкото паднали досега валежи. Изминалият януари се отчита като един от най-безводните месеци от десетилетие насам - регистрираните валежи са само 36% от нормалната за месеца средна сума. Към 31 януари капацитетът на язовирите в страната е запълнен само до 52%, докато преди една година е стигнал 87%. При необходимост ще се намали подаваната вода за нуждите на селското стопанство от напояване, за да се гарантира достатъчно количество питейна вода, коментираха представители на правителството и парламента.

За дългосрочно решаване на водния проблем в Кипър бе обявено разработването на седемгодишен План за действие за рационално управление на водните ресурси. Основната цел е да се осигурят достатъчни количества живителна течност, с добро качество, при максимално използване на преработена вода, съчетано с мерки за икономии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44