Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей на класическия автомобил отваря врати в Кипър

В крайбрежния град Лимасол в Кипър днес врати отваря първият в страната Музей на класическия и исторически автомобил. Над 70 уникални ретро коли, принадлежали на известни политици, филмови звезди, бизнесмени или обикновени хора, ще бъдат изложени в него.

Новият Музей на класическия и исторически автомобил в Кипър заема площ от 1000 квадратни метра. На нея са разположени безценни антики от най-голямата частна колекция исторически коли в Кипър - на Димис Мавропулос, ветеран-участник в много кипърски и международни ралита. Създаването на такъв музей е негова мечта от години. Всички коли са закупени от него чрез търгове или пряко договаряне със собствениците им и се поддържат от него с оригиналните им аксесоари. 

Изложението представя автомобилопроизводството в продължение на един век. Сегашните експонати са били действащи превозни средства и собственост на известни политици, филмови звезди, бизнесмени или обикновени хора. Най-стар е форд от 1912-а година, изработен изцяло от бронз. Сред най-интересните исторически коли е бронираният кадилак с тегло от над 4 тона, който е произведен специално като дарение от правителството на САЩ за първия президент на независим Кипър архиепископ Макариос ІІІ през 1977-а година. Той обаче не го е използвал, тъй като е починал два месеца, преди колата да пристигне на острова. В музея е и един от трите коли ровър, с които се е движила бившият британски премиер Маргарет Тачър. Феновете ще видят и прочутата зелена кола на филмовия герой Мистър Бийн.

Експозицията включва и стари автобуси, осигурявали транспорта на острова, трактори от 1930-а година, селскостопански машини.

Музеят ще предлага също така и ретро разходки. Желаещите ще могат да наемат класическа кола с шофьор за обиколка из града, а също така за своето сватбено тържество.

Едно евро от стойността на всеки билет ще бъде предоставяно за благотворителни инициативи. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44