Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вашингтон приветства постигнатото споразумение между правителството и протестиращите в Украйна

барак обама
Снимка: БГНЕС

Вашингтон приветства постигнатото споразумение между правителството и протестиращите в Украйна. От Белия Дом призоваха за бързо прилагане на приетите точки и в същото време потвърдиха информациите за проведен разговор между американския президент Барак Обама и руския му колега Владимир Путин.

Едночасовият телефонен разговор, който, според висш представител на Държавния департамент, е бил иницииран от американска страна, е бил конструктивен и в него Владимир Путин е изявил желание да участва в прилагането на споразумението.

Високопоставеният представител допълни, че и двамата президенти са се съгласили, че има нужда от стабилизиране на украинската икономика. Лицето още заяви, че по време на ключови моменти от кризата вицепрезидентът Джо Байдън е бил в ролята на "много значим дипломатически канал". В същото време прессекретарят на Белия дом Джей Карни подчерта нуждата от бързо прилагане на приетите стъпки.

Стъпките, които бяха поети са напълно съвместими с това, за което президентът се застъпи, в това число призив за деескалация на насилието, конституционни промени, коалиционно правителство и извънредни избори.

Освен това, Карни за пореден път отхвърли твърденията, че конфликтът в Украйна е бил война между Русия и Запада. Той каза, че в случая става дума за конфликт, породен от желанието на украинците сами да определят своето бъдеще.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44