Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разраства се стачната вълна в Кипър срещу плановете на правителството за приватизация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стачната вълна в Кипър срещу плановете на правителството за приватизация се разрастна днес. Пълна синдикална мобилизация е насрочена за утре, когато парламентът ще обсъжда в пленарна зала спорния законопроект за приватизация.

В стачка и протестни действия са работещите в трите големи държавни компании в Кипър, които първи трябва да бъдат приватизирани – държавния телеком, електрическата компания и пристанищата.

Работниците от кипърската електрическа компания вече трети ден са в стачка, днес тя продължава 8 часа. Поради намалената мощност от сутринта започнаха спирания на електроподаването в различни райони на страната по обявен късно снощи график.  Вчерашните прекъсвания на тока предизвикаха остро недоволство сред бизнеса и гражданите.

Персоналът на държавния телеком СИТА продължава започналата във вторник тридневна стачка. Днес работещите в компанията протестираха с плакати и скандирания пред президентския дворец. Работещите не са удовлетворени от направените промени в законопроекта за приватизация.

След заседания днес стана ясно, че утре сутринта работещите в пристанищата излизат на 24-часова стачка. С това решение синдикатите отхвърлиха постигнатата вчера принципна договореност с Министерството на финансите по въпроса за заплащането на полагания от докерите извънреден труд. Пристанищните работници протестират от 15 февруари срещу орязването на заплащането им и отказват да полагат извънреден труд, което на практика парализира пристанищата в Лимасол и Ларнака следобед, през нощта и през уикендите. На среща в Министерството на финансите със синдикатите и пристанищните власти бе постигнато съгласие в рамките на следващите седмици представители на трите страни да намерят взаимно приемливо решение на проблема. Въздържането от извънреден труд и невъзможността да се обработват корабите и товарите вече причини огромни загуби на пристанищата, фирмите за внос-износ, търговията и икономиката на Кипър като цяло.

Работещите в трите компании ще участват в насрочения за утре голям протестен митинг пред сградата на парламента. Масовата демонстрация се организира от синдикатите в Кипър по време на обсъждането в пленарна зала на спорния законопроект за приватизация. Под външния натиск вътре в залата ще се търси осигуряването на парламентарно мнозинство за приемането на законопроекта, от който зависи по-нататъшното финансиране на Кипър от тройката международни кредитори. Законопроектът трябва да бъде гласуван до 5 март.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44