Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към ДАНС ще бъде създаден контратерористичен център

Снимка: БГНЕС

Към Държавната агенция "Национална сигурност" ще бъде създаден контратерористичен център. Той ще координира действията на всички институции при терористична заплаха и ще гарантира сигурността на интернет данните, когато бъде въведено т. нар. "електронно управление". Това обяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев след изнесеното заседание на правителството в Бургас. Двайсет и четири часа, седем дни в седмицата ще работи контратерористичният център към ДАНС, каза министър Йовчев. Предстои екип от експерти да посети Съединените щати, за да се запознае с добрите практики там.

Цветлин Йовчев обясни как ще действа контратерористичният център:

Ако постъпи сигнал, независимо в кой час на денонощието, този сигнал в повечето случаи изисква проверка на повече от една институция и съвместни действия. Именно този център ще бъде координиращото звено, което ще осигури както взаимодействието между институциите, така също обмена на информация и предприемането на съвместни координирани действия. Няма да е свързано със сериозни средства, които трябва да отделяме допълнително като държава, но изграждането на един такъв център и започването да функционира ще допринесе в много по-голяма степен ние да можем да кажем, че ще гарантираме сигурността на българските граждани.

Концепцията за създаването на контратерористичен център ще бъде готова до 2 месеца, уточни министър Цветлин Йовчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44