Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър празнува Фестивала на потопа

Снимка: Бранислава Бобанац

Днес и утре Кипър е “потопен” във фестивално настроение, музика, танци, състезания и забавления. Празненствата са посветени на деня на Свети Дух, който на острова се посреща с Фестивал на потопа. Тържествата за празника Катаклизмос, т. нар. Фестивал на потопа, в Кипър са в разгара си, а кулминацията им е в понеделник, в деня на Свети Дух.

Хиляди жители и гости на средиземноморската страна се очаква да се съберат на празненствата днес в крайбрежните градове. Катаклизмос е традиционен за острова православен фестивал, но със силни езически корени, на който се почита водата. Празненствата за потопа, които се провеждат във всички крайбрежни градове, включват събори с десетки сергии за традиционни кипърски деликатеси, панаири, игри и състезания в морето, регати. Многобройни са концертите на традиционни кипърски песни и танци, фолклорни представления, изпълнения на известни кипърски и гръцки певци. Типични за Катаклизмос са и състезанията по чатиста – самобитно кипърско поетично-песенно творчество, своеобразен поетичен двубой между изпълнителите, което е признато от ЮНЕСКО за част от световното нематериално културно наследство.

По традиция най-богатият и разнообразен фестивал се организира в Ларнака, наследник на древния град Китион, чийто основател според легендите е един от внуците на Ной. Празненствата в него започнаха на 6 юни и продължават до 11 юни. Разнообразни забавления и концерти за деца и възрастни, интересна аргистична програма са подготвени днес и в Пафос, Лимасол и Агия Напа. 

Под надслов “Ние сме заедно” Фестивал на потопа се провежда и във Фамагуста, в окупираните от Турция територии на Кипър. Той има за цел да възроди старите обичаи, празнувани преди турската инвазия през 1974 г.

Любителите на рибните деликатеси и морските дарове ще могат да ги опитат на провеждащите се днес и утре в Ларнака и Агия Напа фестивали на рибата. На тях се представят също така традиционни професии, свързани с рибарството и поминъка на хората от крайбрежните райони. Фестивалът на рибата е съпроводен с богата музикална и танцова програма на местни състави и изпълнители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44