Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още този месец Кипър може да се върне на международните финансови пазари

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Още този месец, година и половина по-рано от предвиденото, Кипър може да се върне на международните финансови пазари. В рамките на следващите дни се очаква Министерството на финансите да вземе окончателно решение за емисия облигации, като се използва благоприятната ситуация на международните пазари. Тройката кредитори вече е дала зелена светлина за този ход, съобщи финансовият министър на Кипър Харис Георгиадис. Той посочи, че тази стъпка е ясен знак за доверие към икономиката на страната и ще увеличи нейната ликвидност. Правителството на Кипър има за цел да набере най-малко 500 млн. евро чрез емитиране на облигации, които вероятно ще са с петгодишен срок на погасяване.

Достъпът на Кипър до международните финансови пазари бе блокиран през май 2011 г. заради фнансовата криза. В края на същата година страната взе заем от 2,5 млрд. евро от Русия, а през март 2013 г. получи спасителен заем от тройката международни кредитори в размер на 10 млрд. евро. Връщането на Кипър на международните пазари се очакваше не по-рано от края на 2015-а г.

В същото време висока оценка за изпълнението от Кипър на споразумението с тройката даде директорът на МВФ Кристин Лагард. В интервю в кипърската преса тя заяви, че Кипър се справя много добре и заслужава поздравления, като специално подчерта стабилизацията във финансовата сфера. Според нея обаче страната е изправена пред три основни предизвикателства - преструктуриране и консолидация на банковата система, за да се възобновят инвестициите, оздравяване на публичните финанси и намаляване на много високия публичен дълг, укрепване на публичните институции.

Изказването на Лагард предизвика реакции сред опозиционни политически партии в Кипър, според които директорът на МВФ дава съвети за по-нататъшно разграждане на социалната държава.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44