Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още един етап от консолидацията на банките в Кипър завърши успешно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още един етап от консолидацията на банките в Кипър завърши успешно, което се оценява като поредна стъпка към финансовата стабилизация на страната.

Днес успешно приключи последният етап от обединяването на Банката на Кипър и бившата Лаики Банк /Народната банка/, която бе подложена на ликвидация в резултат на решенията на Еврогрупата от март 2013-а г. за спасяване на кипърската финансова система. Основаната през 1901-ва г. Народна банка днес официално престана да съществува, след като всички банкови сметки на доскорошните й клиенти – над 1,1 млн. сметки, бяха прехвърлени към компютърната система на Банката на Кипър. От днес тя работи с нова интегрирана система. Консолидацията на двете финансови институции бе достигната по-рано от очакваното.

В резултат на завършилата процедура се премахват съществуващите временни ограничения по отношение на обслужването на клиенти на бившата Лаики Банк в клоновете на Банката на Кипър. От днес всички потребители ще могат да ползват всички услуги на банката, включително всички нейни банкомати и системата за онлайн банкиране.

Закриването на втората по големина и най-закъсалата кипърска банка - Лаики Банк, бе задължително условие в споразумението, сключено между правителството на Кипър и тройката международни кредитори през март миналата година. Банката, в която сметки имаха повече от половината кипърци, изпадна в тежка криза, след като претърпя огромни загуби заради притежаваните от нея книжа по гръцкия дълг, голяма част от който бе опростена през 2011-а г.

Проведените досега в Кипър четири оценъчни мисии на тройката международни кредитори отбелязаха напредък и дадоха висока оценка на хода на преструктуриране на банковия сектор в страната и рекапитализацията на трезорите. Според тях това вече дава ефект за стабилизацията на финансовата система, сринала се преди малко повече от година.

Благодарение на положителните оценки от тройката и от международните агенции за кредитен рейтинг, които отчетоха възстановяващото се доверие в банковата система в Кипър, стана възможно и премахването в края на май на всички ограничителни мерки върху банковите операции вътре в страната, които бяха въведени през март миналата година. Кипър дори вече има готовност да се върне на международните финансови пазари.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44