Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър засилва правомощията на данъчната администрация срещу длъжниците чрез конфискация на имущество и запориране на сметки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С нов закон правителството в Кипър засилва борбата си срещу неплащането и укриването на данъци. Законопроектът, приет от кабинета и внесен в парламента, предвиджа по-строги мерки и мощни инструменти за укрепване на капацитета на данъчната администрация за събиране на просрочени данъчни задължения. В него се регламентират конфискацията на движимо имущество, запорът на банкови сметки и отчуждаване на собственост, за да се предотврати прехвърлянето на недвижими имоти.

Законопроектът има за цел да гарантира изплащането на просрочени и текущи данъчни задължения, след като са изчерпани всички други средства за защита, предвидени въз основа на съществуващото законодателство, обясниха от правителството. Разпоредбите в него обхващат както преките, така и косвените данъци, включително ДДС. 

За прилагането на част от предлаганите мерки се изисква писмено съгласие от главния прокурор.

Предвидени са и процедури за обжалване от данъкоплатците.

Новият законопроект бе одобрен от правителството и внесен в парламента. Приемането му е задължително условие за отпускането на следващия транш от спасителния заем за страната от тройката международни кредитори, след като четвъртата й мисия през май даде положителна оценка на напредъка на Кипър във финансовото и икономическото възстановявнане.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44