Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на лавандулата примамва посетители в Кипър

Лилави полета от разцъфтели лавандулови храсти, занаяти и забавление, бисквитки и сладолед с лавандула… Това е част от програмата на започналия днес в Кипър Фестивал на лавандулата, който ще продължи две седмици, до 29 юни.

Домакин на третия годишен Фестивал на лавандулата в Кипър е уникалният Парк на лечебните растения, намиращ се в източната част на острова. Биоградините бяха открити за обществеността през септември 2012 г. и всяка година оттогава организират атрактивната проява.

По време на двуседмичния фестивал гостите ще могат да се насладят на разходка из огромните девет градини на комплекса, изпълнени с разцъфтели лавандула и най-различни лечебни и маслодайни растения. Само лавандуловите храсти са над 3000. 

Посетитетелите ще могат да наблюдават процеса на екстракция и добив на етерично масло от лавандула, като в рамките на фестивала ще бъде официално открита нова дестилационна инсталация. Всички ще могат да опитат и различни вкуснотии с билката - домашно приготвени бисквити с лавандула, студен чай, ликьор и дори… сладолед с лавандула. Желаещите могат да се присъединят и към някои от творческите работилници, където да изработят свои изделия с ароматното растение. Почитателите на биостоки за дома могат да закупят най-различни продукти на основата на билките. Предвидени са и различни образователни инициативи, които да приближат децата до природата, като им осигурят и много забавления. 

Кипър има богати традиции в отглеждането и използването на различни лечебни растения, тъй като топлият климат и почвата на острова са идеални за развитието на най-висококачествени билки. В района на Средиземноморието ароматните треви са използвани още от древността като храна и в медицината. Те масово се включват в известната Средиземноморска диета. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44