Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър започва мащабни социални реформи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Кипър одобри законопроект за въвеждане на гарантиран минимален доход, с което започва най-мащабната социална реформа в страната. Документът ще бъде внесен в парламента утре и се очаква законът да влезе в сила от 1-ви юли.

Гарантираният минимален доход в Кипър след влизането в сила на закона ще бъде 480 евро месечно на човек, реши правителството. Крайната сума, която семейството ще получи, ще зависи от неговия състав и численост. Например, за семейство с едно малолетно дете и дете над 18 години, до 28 години, което живее в общото домакинство, гарантираният минимален доход ще е 1328 евро. 

Този размер е изчислен с експертната помощ на Международната организация по труда така, че да покрива основни нужди за достоен живот на най-уязвимите социални групи. Отчетени са стоки и услуги от първа необходимост като храна, облекло, обувки и жилище.

Новата система заменя модела на даване на социални помощи, работещ в Кипър от десетилетия. Тя трябва да осигури адекватна социална защита на уязвимите домакинства по време на икономическата криза, в която се намира Кипър. Целта на правителството е финансовият ресурс да стигне до тези, които наистина се нуждаят от социална помощ.

Според разчетите с въвеждането на гарантирания минимален доход средствата за социално подпомагане ще се увеличат с 25 млн. евро през тази година и с 50 млн. евро през следващата. Необходимата допълнителна сума е налице, не се налага тя да бъде обезпечена чрез увеличаване на данъците, увериха от правителството.

В момента социални помощи в Кипър вземат около 20 000 нуждаещи се. Очаква се заявления за включване в новата система да подадат около 70 000 души. Получателите трябва да отговарят на определени критерии за доход, притежание на движимо и недвижимо имущество, банкови депозити и други активи. Това важи и за българските граждани, живеещи в Кипър, които отговарят на поставените изисквания.

Мащабната реформа на системата за социално подпомагане в страната чрез въвеждането на гарантиран минимален доход бе обявена от президента Никос Анастасиадис през юли миналата година. Извършването й бе включено като задължително условие в споразумението между правителството на Кипър и тройката международни кредитори за отпускането на спасителния заем за Кипър в размер на 10 млрд. евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44