Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър реализира успешно емисия еврооблигации

Снимка: БГНЕС

След тригодишно прекъсване Кипър се завърна днес на международните финансови пазари, след като успешно бе реализирана емисия еврооблигации. Големият интерес на инвеститорите е силен вот на доверие в перспективите на икономиката на Кипър, заяви президентът на страната Никос Анастасиадис.

Реализираната днес от Кипър емисия еврооблигации е с петгодишен срок, падеж на 25 юни 2019 г., на стойност 750 млн. евро, с номинален лихвен процент от 4.75%, като доходността достига 4.85%. Тя привлече огромен интерес от инвеститори, главно британски инвестиционни фондове. Търсенето достигна 2 млрд. евро, надминавайки 4 пъти първоначалното намерение на правителството да набере от облигационната емисия 500 млн. евро.

Сумата, набрана чрез нея, е необходима, за да покрие вътрешни нужди за кредитиране, които не могат да бъдат финансирани от тройката, обясни по-рано финансовият министър Харис Георгиадис.

Достъпът на Кипър до международните финансови пазари бе блокиран през май 2011 г.  В последвалата финансова криза страната бе на ръба на фалита и бе спасена през март миналата година от тройката международни кредитори със заем в размер на 10 млрд. евро. Година и три месеца след като започна да изпълнява подписаното споразумение за антикризисна програма и година и половина по-рано от очакваното, Кипър се завърна на международните финансови пазари. Пласирането на облигациите се оценява като ясен знак за доверие към възстановяващата се икономика на страната и ще увеличи нейната ликвидност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44