Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 900 млн. евро ще получи Кипър от фондовете на ЕС за инвестиции в икономиката

Според Европейската комисия постигнатото споразумение с Кипър дава възможност за оптимално използване на европейските структурни и инвестиционни фондове за преодоляването на кризата в страната и развитието на нейната икономика. В периода 2014-2020 г. Кипър ще получи финансиране от 735 млн. евро в рамките на кохезионната политика, 132 млн. евро ще бъдат насочени за развитие на селските райони, а 40 млн. евро ще бъдат отпуснати за насърчаване на морското дело и рибарството.

Инвестициите от Европейския съюз ще подкрепят преструктурирането на кипърската икономика, създаването на нов модел на растеж и подпомагането на страната в този критичен момент, за да излезе от кризата чрез насърчаване на икономическата активност. Европейските средства ще помогнат за преодоляване на безработицата и повишаване на конкурентоспособността, ще подкрепят предприемачеството, иновациите, обучението и образованието, ще допринесат за развитието на екологично чисти производства и ефективно използване на ресурсите в икономиката, бе подчертано в решението на Европейската комисия. Те също така ще бъдат използвани в борбата срещу социалното изключване.

Приоритетните области, в които Кипър ще инвестира европейското финансиране, са туризмът, енергетиката, хранително-вкусовата промишленост, развитието на градската инфраструктура, здравеопазването, информационните технологии. Със средствата от Европейския социален фонд страната ще смекчи въздействието на кризата върху най-уязвимите социални групи, като един от основните акценти е повишаването на заетостта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44