Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отбелязва годишнина от смъртоносната експлозия във военноморска база

Военноморска база “Евангелос Флоракис”

С възпоменателна церемония в Кипър ще бъде отбелязана третата годишнина от смъртоносната експлозия във военноморската база в Кипър, при която загинаха 13 военнослужещи и пожарникари.

Мемориалната служба ще се проведе на мястото на трагедията - във военноморската база “Евангелос Флоракис”, където на днешния ден преди три години след мощен взрив на муниции загинаха 13 военнослужещи и пожарникари, включително и командващият кипърските Военноморски сили Андреас Йоанидис.

На церемонията в тяхна памет ще присъстват семействата им, много граждани, представители на правителството, парламента и Кипърската църква, президентът на страната Никос Анастасиадис.

В 5.50 часа на 11-и юли 2011-а година във военноморската база избухнаха 98 контейнера с боеприпаси, конфискувани през 2009-а година от плавателен съд, плаващ под кипърски флаг от Иран към Сирия, в нарушение на забраната на ООН. Мунициите са били съхранявани на открито, изложени на атмосферното влияние и високите температури на острова. Датата беше записана като най-черната страница в историята на Кипър след турското нашествие от 1974-а година и се превърна в най-големия военен инцидент в мирно време.

В различни църкви в страната вече бяха отслужени панихиди в памет на загиналите.

В четвъртък, в навечерието на годишнината от трагедията, по традиция паметта на жертвите беше почетена с факелно шествие от близкото до военноморската база село Мари.

От вчера Щабът на военноморските сили на Кипър в базата носи името на загиналия командир Андреас Йоанидис. Различни противопожарни служби в страната бяха наречени с имената на далите живота си при експлозията служители.

В наказателното дело за трагедията, по което бяха привлечени шестима души, съдът призна за виновни четирима от обвиняемите, като бившият министър на отбраната Костас Папакостас беше осъден на 5 години лишаване от свобода.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44