Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър иска сиренето халуми да бъде със “защитено наименование за произход” в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър започна процедура в Европейската комисия по защита на един от най-известните си продукти с голям експортен потенциал. Правителството подаде заявление за регистрация на сиренето халуми със “защитено наименование за произход”. 

Халуми е много характерно кипърско сирене, което се произвежда от смес от козе, овче и краве мляко. Новият стандарт за съставките му, представен във внесената в Европейската комисия документация, беше уточнен след години преговори между министерствата на земеделието и търговията, производителите на халуми и животновъдите. Според него сиренето халуми трябва да съдържа минимум 50 на сто козе и овче мляко. На производителите беше даден 10-годишен преходен период, за да пригодят бизнеса си към новите изисквания. В началото се разрешава в халуми да има най-малко 20 на сто овче и козе мляко, като този дял постепенно ще се увеличава, докато стигне определените 50 на сто.

Кипърското правителство очаква да получи положителен отговор от Европейската комисия в рамките на осем месеца.

Заедно с това бяха обявени редица мерки за стимулиране на производството на козе и овче мляко, като фермерите ще бъдат подпомагани финансово.

По оценка на експертите износът и търговията с халуми в чужбина може да носи на Кипър около 75 милиона годишно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44