Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Хага беше подаден иск срещу Турция за военни престъпления при окупацията на Кипър

Снимка: www.europe.bg

В Международния наказателен съд в Хага беше подаден иск срещу Турция за разследване на извършени от нея военни престъпления в окупираните територии на Кипър и привличането на заселници в тях от Анадола. Искът беше внесен от асоциация на кипърски бежанци, пострадали от турската инвазия преди 40 години.

Исканото разследване от прокурор на Международния наказателен съд е първият опит да се ангажира международното наказателно правосъдие по въпроса за турската окупация на 37% от територията на Кипър, извършена преди 40 години.

Вносителите на петицията в Международния наказателен съд настояват той да започне разследване във връзка с продължаващите престъпления на турците в окупираната част на Кипър и по-специално срещу продължаващото увеличаване на броя на заселниците в нея, най-вече от Анадола. В жалбата е посочено, че Турция грубо и системно нарушава Статута на Съда, който забранява окупационна сила да прехвърля пряко или косвено свои граждани в окупираните територии. От момента на инвазията през юли 1974-а година досега продължава привличането на турци от континента за заселване на острова. Проблемът с големия брой заселници и драматичната промяна на демографското състояние на окупираните територии е един от ключовите въпроси в преговорите между лидерите на двете кипърски общности за решаване на Кипърския въпрос, по който на този етап не може да се постигне споразумение.

Според кипърския евродепутат Костас Мавридис, който е сред подателите на иска като член на асоциацията “Кипърци срещу турските военни престъпления”, извършваната от турските власти колонизация и другите им престъпления в окупираната част на Кипър не са политически въпрос, а въпрос на международното право и правосъдие.

Кипър е член на Международния наказателен съд от създаването му през 2002-ра година, но Турция не признава юрисдикцията му.

На 12-и май тази година Европейският съд по правата на човека наложи на Турция рекордната имуществена санкция в размер на 90 млн. евро, която тя трябва да плати на Кипър заради военната инвазия на острова през 1974-а година и продължаващата окупация на една трета от територията му. Анкара отказва да изпълни решението на съда.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44