Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърски и американски части участват във военно учение в Средиземно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Многонационално военно учение с участието на военноморски и военновъздушни сили на Кипър и САЩ се провежда край бреговете на Кипър в Средиземно море. Целта е проверка на готовността за спасителни операции при големи морски катастрофи и аварии с търговски или пътнически кораби в района.

Спасителни действия след авария на кораб в Средиземно море, издирване на корабокрушенци, оказване на медицинска помощ и евакуация на пострадали осигуряват днес части на военноморските и военновъздушните сили на Кипър и САЩ. Операцията е в рамките на съвместно военно учение между двете страни, като “морското произшествие” е в района между Кипър и Ливан.

Целта на аварийните тренировки е подготовка на персонала на спасителните мисии и военните сили за ефективно реагиране в хуманитарни операции на територията на Кипър и в Източното Средиземноморие като цяло, заявиха от Министерството на отбраната на Кипър.

Учението ще насърчи по-нататъшното развитие на сътрудничеството между силите на участващите държави, за да се сведе до минимум времето за реакция в критични ситуации. Като такива бяха посочени евентуални случаи на тежки аварии на търговски или пътнически кораби в региона.

Днешното учение е второто за тази година, провеждано от военноморските сили на Кипър и САЩ по въпросите на сигурността в района. Първото беше през април, когато военноморски и военновъздушни сили на четири държави – САЩ, Израел, Гърция и Кипър, действаха след "сериозен инцидент", възникнал в открито море и свързан с работата на газовите платформи в Източното Средиземноморие. Целта беше подготовката за незабавна реакция при извънредни ситуации на борда на кораби и сондажни платформи.

По време на визитата си в Никозия през май тази година вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън подчерта важната геостратегическа роля, която Кипър може да играе за постигането на сигурност, мир и стабилност в региона на Източното Средиземноморие. Той става изключително важен заради находищата на газ в акваторията на Израел и на Кипър. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44