Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският президент Абдуллах Гюл е на двудневно посещение в окупираните територии на Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Турция Абдуллах Гюл пристига днес на двудневно посещение в окупираните територии на Кипър. В признатата само от Анкара Севернокипърска турска република вече се намират делегации на парламентите на Турция, Пакистан, Азербайджан и автономната област Гагаузия в Молдова. Всички те участват в тържествата по случай навършващите се в неделя 40 години от "турската мироподдържаща операция", както Турция нарича нахлуването на армията й на острова през 1974 година и продължаващата окупация на 37 на сто територията му.

Турският президент Абдуллах Гюл е почетен гост и говорител на тържествата, с които се “празнува” 20 юли – денят на турското нашествие, отбелязван в окупираните територии на Кипър като Ден на мира и свободата. Гюл ще се срещне с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу, за да обсъдят най-новото развитие на Кипърския въпрос. Той ще разговаря и с т. нар. председател на парламента и министър-председател на самообявилата се Севернокипърска турска република.

Абдуллах Гюл ще посети гробовете на двама от лидерите на кипърските турци - Рауф Денкташ -основател и първи президент на т. нар. Севернокипърска турска република, който почина през януари 2012 година на 88 години, както и на Фазил Кючюк- първия вицепрезидент на независим Кипър.

Президентът на Турция ще присъства и на парада на турската армия в неделя. Празничните прояви включват и демонстрации на висш пилотаж от турски изтребители.

Делегациите на турското Велико народно събрание, на парламентите на Пакистан, Азербайджан и автономната област Гагаузия имаха срещи с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу и други ръководители на псевдодържавата, като изразиха подкрепата си за тях.

Говорителят на кипърското правителство Никос Христодулидис осъди посещението на Гюл и посланията от него на фона на водените преговори за обединяването на разделената страна, които се намират в решителен и тежък момент. В петък след 9-часова среща двамата главни преговарящи от двете общности не постигнаха съгласие по нито един от пунктовете по методологията на диалог, за мерките за укрепване на доверието и пътната карта за преговорите. Следващата среща на лидерите Никос Анастасиадис – Дервиш Ероглу е насрочена за 24 юли.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44