Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започва Фестивалът на командария - най-старото вино в света

Много концерти и театрални събития, традиционна кипърска музика и танци, посещения на винарни и дегустации, представяне на кипърските традиции са включени в програмата на започващия в Кипър фестивал на най-старото вино в света, което се произвежда и сега – командария.

Дните на командария в Кипър продължават до 31 юли. Домакини на празненствата са Лимасол и 14-те села в неговия район, където единствено може да се произвежда прочутото сладко вино. Командария е първото и единствено досега кипърско вино със защитено наименование за произход и се прави в строго определен географски район на южния склон на планината Тродос.

Програмата на фестивала включва демонстрации на традиционни методи за производство на командария, както и предлагане на много други традиционни кипърски деликатеси. Със свои спектакли ще се представят и театри от други райони на страната.

Според исторически сведения виното се произвежда от над 4000 години. Самото име му е дадено от рицарите през 12-и век. Според легендата английският крал Ричард Лъвското сърце, крал и на Кипър, пил именно от това вино на сватбата си с Беренгария Наварска в Лимасол през 1191 година и толкова го харесал, че го обявил за “вино на кралете и крал на вината”. Според специалистите в командария, който се произвежда от два местни сорта червено и бяло грозде, се откриват 14 вкуса.

С Дните на командария започва серията фестивали, свързани с гроздето, виното и традиционни кипърски изделия, които продължават до края на годината.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44