Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери заминава на посещение в Египет, за да обсъди ситуацията в Газа с високопоставени лица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Джон Кери отпътува днес за Египет, където ще се срещне високопоставени лица, за да обсъди ситуацията в Газа. Вчера беше най-кръвопролитният ден от началото на офанзивата на Израел. Загинали са 13 израелски военни и поне 87 жители на Газа, където общият брой на убитите надминава 400. 

Посещението на Джон Кери в Египет е на фона на загрижеността на Съединените щати и регионалните партньори за риска от по-нататъшна ескалация и увеличаване броя на цивилните жертви. 
В съобщение до медиите говорителят на Държавния департамент Джен Псаки каза:

Ние вярваме, че прекратяването на огъня трябва да случи веднага и да се пристъпи към възстановяване споразумението за прекратяване на огъня от ноември 2012-а.

По-рано стана ясно, че в рамките на 3 дни президентът Барак Обама е провел втория си разговор с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

Двамата са обсъдили продължаващата военна операция на Израел, като Обама е повторил официалната американска позиция на осъждане атаките на "Хамас" и признаване правото на Израел да се защитатва.

В същото време Обама е изразил сериозна загриженост за увеличаващия се брой жертви, сред които има все повече цивилни палестинци. От пресслужбата на Белия дом допълниха, че Америка е в тесни контакти с Израел и останалите страни в региона с цел осигуряване на примирие и запазване живота на цивилните граждани. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44