Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете общности в разделения Кипър подготвят помощ за Газа

Д-р Елени Теохарус /вдясно/ и Дениз Биринчи /вляво/ се срещнаха с палестинския посланик в Кипър Уалид Хасан

Първа по рода си съвместна хуманитарна мисия с представители на двете общности на разделения Кипър - кипърските гърци и кипърските турци, се подготвя  в помощ на Ивицата Газа. Посолството на Кипър в Тел Авив има готовност да предостави всякаква консулска и хуманитарна помощ, дори за евакуация на гражданите на ЕС, ако е необходимо. 

Лекари, медицински сестри и доброволци от двете общности в Кипър – на кипърските гърци и кипърските турци, влизат в първия съвместен екип, който ще бъде изпратен в Газа за оказване на хуманитарна помощ. Инициатори за създаването му са кипърският евродепутат д-р Елени Теохарус, известен лекар – детски хирург в Кипър и участник в десетки хуманитарни мисии в целия свят, и Дениз Биринчи, активист за мир, която беше кандидат за евродепутат през май тази година, издигната от обща платформа на кипърски гърци и кипърски турци.

Активистите от двете общности на разделения остров се обединяват за събирането и транспортирането на лекарства, медицински и хирургични консумативи, както и дрехи и хранителни продукти за жителите на Ивицата Газа. Лекари доброволци от Кипър са искали да отидат в Газа преди началото на израелската сухоземна операция, за да помогнат на палестинските си колеги, но са получили отказ за влизане, съобщи д-р Теохарус.

Това е първият път, в който кипърските гръцки и кипърските турски лекари са настроени да работят заедно в такава мисия. В предишни години са правени опити за съвместни хуманитарни действия на двете общности в Кипър, но те са били неуспешни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44