Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банката на Кипър успешно увеличи акционерния си капитал с 1 млрд. евро

Банката на Кипър; Bank of Cyprus

Банката на Кипър – най-големият трезор на острова, успешно увеличи акционерния си капитал с 1 млрд. евро и е готова за стрес-теста на Европейската централна банка. Точно преди една година банката излезе от режим на консолидация след безпрецедентното “подстригване” на негарантираните депозити в нея.

Първата фаза от увеличението на акционерния капитал на Банката на Кипър завърши успешно, след като бяха пласирани акции в размер на 1 млрд. евро. Те станаха притежание на широк кръг институционални инвеститори от Европа, Северна Америка и Русия, включително и Европейската банка за възстановяване и развитие, която влезе със 120 млн. евро. Това е най-големият размер преки чуждестранни инвестиции в Кипър. Банката на Кипър трябваше да предприеме тези действия, за да премине предстоящия стрес-тест на Европейската централна банка.

Предстоят още два етапа на увеличаване на капитала. Вторият започва на 31-ви юли и ще продължи 15 дни, в който съществуващите акционери могат да кандидатстват за акции от новата емисия в размер на близо 900 млн. евро. Третата фаза трябва да увеличи капитала с още 100 млн. евро.

С успешната операция Банката на Кипър се превръща в една от най-добре капитализираните банки в Европа, отчете Съветът на директорите. Това е важна стъпка в изпълнението на плана за нейното преструктуриране. Укрепването на капиталовота й адекватност ще повиши доверието на вложителите в нея и ще засили възможностите й за финансиране и стимулиране на кипърската икономика.

В същото време бивши и дребни акционери на Банката на Кипър проведоха среща, на която обявиха, че започват масови протести и съдебни дела срещу банката. Те заявиха, че с промяната на структурата на акционерния капитал след увеличаването му се нарушават техните права.

Най-голямата банка в Кипър претърпя огромни загуби в резултат на гръцката дългова криза и последвалата финансова криза на острова миналата година. Нейната консолидация бе задължително условие в споразумението между правителството на Кипър и тройката международни кредитори за отпускането на спасителния заем от 10 млрд. евро. Банката бе оздравена чрез парите на вложителите си, с безпрецедентното “подстригване” на негарантираните депозити над 100 000 евро, при което 47,5% от тях бяха превърнати в акции. Точно преди 1 година, на 30-и юли, Централната банка на Кипър издаде постановление за излизането на най-големия трезор на острова от режима на консолидация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44