Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започва възстановяването на манастира “Св. Апостол Андрей”

В Кипър започва възстановяването на един от най-забележителните паметници на историческото и културно наследство на страната - манастира “Св. Апостол Андрей”, който днес се намира в окупираната територия на острова. Проектът е на стойност 5 млн. евро и се осъществява под егидата на Програмата за развитие на ООН.

Реставрацията на прочутия манастир, който се намира в североизточния край на острова, стана възможна след дълги години преговори между лидерите на религиозните общности на кипърските гърци и кипърските турци и многобройни опити на Кипърската църква да получи разрешение от т. нар. "власти в окупираните територии" за неговото възстановяване. След турската инвазия и годините на окупация един от най-важните религиозни центрове в Кипър, построен през 12-и век, не се поддържа и вече е в трагично състояние.

Преди една година Програмата за развитие на ООН подписа две споразумения – с Църквата на Кипър и с религиозна фондация на кипърските турци, всяко от които е на стойност 2,5 млн. евро, за финансиране на възстановяването на манастира. Самите договори бяха подписани през юли тази година, което позволи откриването на първата фаза от проекта. Тя започна с изнасянето на иконите и прехвърлянето им за съхранение в близка сграда, която ще се превърне в параклис за поклонниците.

Самите строително-ремонтни работи в манастира ще започнат в началото на септември. Фаза 1 ще продължи 22 месеца и включва пълно структурно и архитектурно възстановяване на главната църква на комплекса и прилежащите сгради. Цялостният проект ще се осъществи в четири етапа, които трябва да завършат до 2017-а година. Реставрацията се извършва в съответствие с техническите проекти, изготвени от университета в Патра.

Започващото възстановяване на манастира “Св. Апостол Андрей” се оценява като стъпка в изграждането на доверие между двете кипърски общности на разделения остров и като ясно послание за сътрудничество между тях в опазването на културното наследство на страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44