Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в историята жена стана командващ мироопазващи сили на ООН

Генерал-майор Кристин Лунд подписва документа за приемането на поста
Снимка: UNFICYP

За първи път в историята жена стана командващ мироопазващи сили на ООН. Това е 56-годишната генерал-майор Кристин Лунд от Норвегия, която на официална церемония пое командването на мироопазващата мисия на международната организация в Кипър.

Генерал-майор Кристин Лунд стана първата жена на такава висша военна позиция и втората жена висш служител на ООН в Кипър. Постоянен представител на международната организация тук е Лиса Бутенхайм. Така Никозия е на първо място в света с двойно лидерство на жени, подчертаха от представителството на ООН.

Генерал-майор Лунд има забележителна военна кариера, с над 34 години във военното командване и с административен опит на национално и международно ниво. Тя е завършила военни колежи в Норвегия и САЩ и има магистърска степен по стратегически изследвания. През 2009 г. тя става първата жена офицер от армията в Норвегия, повишена в чин генерал-майор, и е назначена за началник на Генералния щаб на норвежката Национална гвардия.

Новият командир на мироопазващите сили в Кипър /UNFICYP/ има голям опит от работа в мисии на ООН и многонационални военни операции. Тя е участвала във временните сили на ООН в Ливан и силите на ООН за защита /ЮНПРОФОР/ в бивша Югославия. Служила е в Саудитска Арабия по време на операция "Пустинна буря" през 1991 г., в мисията на НАТО на Балканите /СФОР/, международните сили за сигурност на НАТО в Афганистан.

На поста командир в Никозия тя смени китайския генерал-майор Чао Лю.

През март тази година мироопазващите сили на ООН в Кипър /UNFICYP/ отбелязаха 50 години от своето създаване. Тяхната мисия на острова започва през 1964 г., за да се предотврати по-нататъшен конфликт между кипърските гърци и кипърските турци. По-късно задълженията им са разширени и включват мониторинг на примирието от 1974 г., както и контрол на буферната зона между двете части на разделената страна. На всеки 6 месеца Съветът за сигурност на ООН продължава мандата на силите. В момента UNFYCIP се състои от около 900 военнослужещи от 13 страни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44