Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски бомбардировачи се включват в хуманитарната мисия в Северен Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бомбардировачи “Торнадо” от Кралските военно-въздушни сили на Великобритания кацнаха в британската военно-въздушна база “Акротири” в Кипър. Те ще действат като част от мисията за оказване на хуманитарна помощ от западните държави на бежанците в Северен Ирак и няма да бъдат използвани за осъществяване на военни удари. 

Бомбардировачите се очаква да започнат работа в рамките на 24 часа. Те ще извършват наблюдение на района на Северен Ирак, където, както заяви ООН, в капан са десетки хиляди бежанци от конфликта в страната с ислямистите.

Британските “Торнадо” ще бъдат използвани, за да се подобри способността за наблюдение на Обединеното кралство в кризисния район, което ще подпомогне и хуманитарните акции. Самолетите са оборудвани със специален радар, който дава възможност за изследвания на дълги и къси разстояния и получаване на инфрачервени изображения. Използвайки базата "Акротири", бомбардировачите по-бързо ще имат достъп до конфликтната зона и в кратък срок ще предоставят жизненоважна информация за оказване на хуманитарната помощ.

Това не е военна намеса. Нашата цел е подкрепа на хуманитарните усилия, подчерта говорителят на британските бази в Кипър Кристиан Грей

Съгласно Договора за независимост на Кипър бившата колониална владетелка Великобритания запазва две военни бази на територията на острова. В момента това са най-близките бази на страна-членка на ЕС до изпълнения с напрежение регион на Близкия изток. Британската военно-въздушна база “Акротири” изигра ключова роля по време на операциите срещу Ирак през 1991-ва година и 2003-та година, както и при събитията в Либия.

По време на кризата в Сирия миналата година Великобритания изпрати шест изтребителя “Тайфун” в “Акротири”, които изпълняваха отбранителни функции в района.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44