Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литургия на български език ще бъде изнесена за първи път в Кипър

Манастирът в Кикос
Снимка: Бранислава Бобанац

Света Божествена литургия на български език, изнесена от български свещеник, събира за първи път сънародниците ни в Кипър на празника Успение на Пресвета Богородица. Службата в чест на Божията майка и водосвет ще изпълни отец Станислав Симеонов в град Паралимни, на източното крайбрежие на острова.

Божията майка се тачи много в Кипър. Според преданието тя е посетила острова по времето, когато праведният Лазар, възкресен от нейния син, е бил епископ тук.

В деня на нейното успение на много места на острова се провеждат големи служби и тържества. Многобройните църкви, наречени на името на Богородица и въздигнати в нейна чест в Кипър, отбелязват храмовия си празник. Едни от най-интересните празнични служби, които събират хиляди хора, са в най-големия и най-известен манастир в Кипър - Кикос и в уникалната скална църква "Панагия Хрисоспилиотиса" край Никозия.

Скалната църква, посветена на Богородица, се смята за един от най-оригиналните примери на църковното изкуство на ранното християнство.

Най-известната забележителност на острова, свързана с Богородица, е нейната плачеща чудотворна икона в манастира Кикос. Смята се, че тя е една от трите оцелели икони, дело на ръката на апостол Лука. Образът на Божията майка е покрит с пелена и не може да се види. Прочутата икона се изнася по време на големи служби и важни за миряните събития. Тя бе начело на литийното шествие след молебена за дъжд, който бе отслужен в манастира през януари тази година заради сушата, обхванала острова.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44