Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър се провежда най-големият Фестивал на гроздето

Снимка: Бранислава Бобанац

От днес в продължение на почти два месеца в Кипър се провежда най-големият Фестивал на гроздето и на традиционни местни продукти от него. Лозарството и винарството са водещият селскостопански отрасъл на слънчевия средиземноморски остров и посветените на тях празници са изпълнени с много музика, танци и веселие.

 Домакини на Фестивала на гроздето тази година са четири от най-живописните села в основния лозаро-винарски район на острова - по южните склонове на планината Тродос, в областта на крайбрежния град Лимасол. Според статистиката всеки четвърти, живеещ в селата в този регион, се занимава с лозарство и винарство като основно занятие или като вторичен източник на доходи.

От днес в продължение на пет недели до 9 ноември Фестивалът на гроздето кани жителите на целия остров и многобройните гости от чужбина да опитат най-доброто кипърско грозде и да си подсладят с прочутия десерт палузе, приготвян от гроздов сок. Атрактивни демонстрации на място ще покажат как то се прави, а дегустацията му е безплатна и неограничена. В последния ден от празниците ще се лее първото вино за 2014 г.

Базари с традиционни продукти, с изделия на местните занаяти и изкуства ще посрещнат гостите във всички села. За децата ще бъдат създадени специални кътове, с много игри и забавления. Всичко това е съпроводено с много традиционна музика, танцови и театрални представления.

Районът, в който се провежда фестивалът, е богат на много исторически места, манастири и църкви, на местни етнографски музеи, на много природни забележителности, до които организаторите на празниците  предлагат екскурзии.

Фестивалът на гроздето се организира от Туристическия борд на планината Тродос и местните общини. Той е част от инициативите им за популяризиране и развитие на селските райони чрез техния традиционен поминък, исторически забележителности и живописна природа, като по този начин се привлекат повече гости – живеещи в Кипър и чуждестранни туристи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44