Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценна икона от 16-и век, открадната от Кипър, бе открита на търг в Швейцария

Снимка: Бранислава Бобанац

Ценна икона от 16-и век, открадната и изнесена незаконно от Кипър при турската окупация, бе открита в Швейцария при опит за продажба на търг и ще бъде върната на острова, съобщиха в специално изявление от Църквата на Кипър.   

Изчезналата преди 40 години при турската инвазия в Кипър икона, представляваща класическо изображение на Христос, е била включена в провеждащ се от 15-и до 19-и септември търг в известна аукционна къща в Цюрих. Тя е трябвало да бъде продадена утре. 

Служители на Църквата на Кипър са попаднали на иконата в каталога за търга и веднага са алармирали аукционната къща. В много кратък срок, в сътрудничество с всички компетентни органи от Кипър и Швейцария, министерства, посолства, както и Интерпол, са представени документи, доказващи произхода на ценното произведение на византийското изкуство. Иконата е свалена от търга и сега предстои двете страни да уточнят предаването й на нейните законни собственици от Църквата на Кипър, за да може тя да бъде върната на острова възможно най-скоро. През миналата година Кипър и Швейцария подписаха меморандум за разбирателство за репатриране на откраднати исторически и религиозни артефакти.

Спасената икона е принадлежала на известната църква на Христос Антифонитис в района на Кирения, която сега се намира в окупираната част на Кипър. Това не е първата икона от този храм, която е била открадната след турското нашествие през 1974-та година и намира обратния път към дома. Преди 16 години бе открита икона, изобразяваща Дева Мария с Младенеца. През септември миналата година четири икони от 16-и век на апостолите Петър, Павел, Йоан и Марк, украсявали над 400 години олтара на църквата и изнесени незаконно, бяха предадени от правителството на Холандия и посрещнати в Никозия със специална церемония.

Най-голямата досега сбирка от откраднати произведения на църковното изкуство, които се завърнаха в Кипър, са 173-те икони, картини, стенописи, мозайки, които през юли 2013-а година бяха предоставени на Църквата на Кипър на церемония в Мюнхен.

Турската инвазия и последвалата окупация на Кипър сериозно е засегнала културното наследство на страната. Над 500 православни храма в окупираната част на острова са ограбени, осквернени или разрушени, откраднати са най-малко 15 000 икони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44