Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърският въпрос е в центъра на разговорите на високо равнище в ООН

Снимка: www.un.org

Кипърският въпрос е в центъра на разговорите на високо равнище в ООН. Срещите на президента на Кипър Никос Анастасиадис се оценяват като особено важни в новата  фаза на преговори между двете кипърски общности.

Развитието на събитията в Кипър и ходът на преговорите по Кипърския въпрос ще бъдат основен фокус на първата среща на президента на Кипър Никос Анастасиадис. Тя е с американския държавен секретар Джон Кери. В понеделник кипърският президент ще обсъди преговорите за повторно обединяване на страната с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Анастасиадис ще разговаря и с външния министър на Русия Сергей Лавров, а в последния ден, в петък - и с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън.

Поредицата от срещи на високо равнище в Ню Йорк се провеждат само дни, след като в сряда в Никозия се състоя първата от юли насам среща на лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Дервиш Ероглу, с участието на новия специален съветник на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос Еспен Брат Ейде. С нея преговорите за обединяването на Кипър навлязоха в нов етап – на преговори по същество. Двамата лидери потвърдиха и ангажимента си за решаване на Кипърския въпрос възможно най-скоро.

Интересът на САЩ към решаването на Кипърския проблем също е много силен заради осигуряването на стабилност в района на Източното Средиземноморие и бъдещата експлоатация на находищата на природен газ и нефт около острова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44