Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийските мигранти, бедстващи край Кипър, вече са в бежански център

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 8-часови преговори и намеса на Специализирания отряд за борба с тероризма тази сутрин в Кипър завърши успешно мащабната операция, която кипърските власти проведоха за спасяването на над 340 мигранти от Сирия. Това е първият подобен инцидент край бреговете на Кипър с участието на голям брой незаконни имигранти, но правителството в Никозия се опасява от засилване на бежанската вълна към острова.

С напрежение, но без инциденти днес приключи продължилата почти 24 часа акция по спасяването край Кипър на 345 сирийски бежанци, сред които много жени и 52 деца. Това беше първата проверка за действия в подобна ситуация на кипърските власти.

Бежанците бяха открити в риболовен траулер, на около 50 морски мили югозападно от острова и в опасност поради лошите метеорологични условия в района. При пристигането си в четвъртък вечерта в пристанището в Лимасол обаче те отказаха да слязат от взелия ги на борда си круизен лайнер и настояха да бъдат изпратени в Италия, която е била първоначалната им дестинация и за където са платили по около 6000 долара на човек.

Представители на полицията и на имиграционната служба водиха преговори цяла нощ, но без успех. Към 05.00 часа сутринта се стигна до намеса на Специализирания отряд за борба с тероризма, след която бежанците бяха изведени от кораба без насилие и инциденти, като процесът приключи към 07.00 часа тази сутрин. След преминаването на процедури по регистрация и медицински прегледи бежанците се настаняват в приемен център в столицата Никозия.

Кипър мобилизира всичките си компетентни органи в мащабната спасителна операция. Министерства, агенции, служби, морски и въздушни сили, Гражданска защита, Червен кръст действаха координирано, за да изпълни страната международните си ангажименти и да окаже необходимата хуманитарна помощ.

Това е първият подобен инцидент край бреговете на Кипър с участието на голям брой нелегални имигранти. Правителството обаче се опасява от засилване на бежанския поток към острова.

Възможността за вълна от търсещи убежище в страната поради нестабилната обстановка в Близкия изток е сериозно предизвикателство пред Кипър, каза министърът на отбраната Христофорос Фокаидис.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44