Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират преговорите между двете кипърски общности

Никос Анастасиадис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър заплаши, че ще преустанови преговорите по Кипърския въпрос заради новите провокации на Турция в акваторията на Кипър в Средиземно море. Решението беше обявено днес след извънредна и драматична среща на лидерите на политическите партии. 

Президентът Никос Анастасиадис спира срещите си с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу в рамките на мирните преговори за обединяването на страната, прекратяват се и разговорите между главните преговарящи от двете кипърски общости Андреас Мавроянис и Кудрет Озерсей.

Това е първият отговор на Никозия на новите предизвикателства на Турция срещу суверенитета на Кипър в неговата изключителна икономическа зона в Средиземно море. Лидерите на двете кипърски общности трябваше да се срещнат за поредни разговори в четвъртък. Само часове по-рано днес от представителството на ООН в Никозия съобщиха, че тази среща ще се състои. Специалният съветник на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос Еспен Барт Ейде пристига днес на острова, за да се включи в разговорите в четвъртък. Преговорите по Кипърския въпрос бяха възобновени на 11 февруари тази година.

Новото напрежение в района възникна заради обявеното от Анкара изпращане на нейния сеизмологичен кораб “Барбарос Хайредин паша” в периода от 20 октомври до 30 декември за извършване на проучвания в територия по протежение на южния бряг на острова, която е част от изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море. В участък в спорната зона сондажи за природен газ в момента извършва италиано-южнокорейският консорциум ENI/KOGAS. В района вече има турски военни кораби. В декларация Анкара отново настоя за споделяне на природните богатства на острова между двете общности и призова кипърските гърци да не се държат като негови “еднолични собственици”. 

Кипър осъжда агресивните действия на Турция в неговата изключителна икономическа зона и ги определя като грубо нарушение на суверенитета на републиката и на международните конвенции, като заплаха за сигурността, стабилността и мира в региона.

Партийните лидери днес разгледаха пакет от близо 30 дипломатически, политически и правни мерки, чрез които да защитят правата на страната. Едновременно с това Кипър провежда активна дипломатическа совалка в ЕС, Европейския парламент, ООН и САЩ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44