Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад в броя на туристите, посетили страната ни през тази година, отчетоха от бранша



За първите 8 месеца на годината спадът на туристите е 5,7 на сто, като с данните за септември са очаква спадът да е по-голям, събщиха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти/АБТТА/. От организацията призоваха за радикална промяна в политиката по отношение на туризма.

Некомпетентност на управленските решения,  непрозрачност с диалога с неправителствените организации и безотговорно отношение на реалното състояние на туристическия бизнес, изброяват в декларация като проблеми в сектора членовете на АБТТА.

Липсата на нормативна уредба, която Закона за туризма изисква, поставя в условия на нерегламентираност редица услуги, засилва сивия сектор, липсата на реална ефективна комуникация с неправителствените организации. Най-големият пропуск виждаме в липсата на реална рекламна кампания извън страната, коментира председателят на асоциацията Байко Байков.

Той посочи, че националният бюджет за реклама за 2014-та година е около 10 милиона лева, а към края на юли са изразходвани едва 3 милиона лева, най-вече за международни изложения. Данните на организацията за осемте месеца на годината сочат спад от 5,7 процента на броя на туристите. От европейските страни спадът е 15,5 на сто.

Тъй като туризмът е изключително стационарна система, резултатът, който е днес, най-вероятно ще се повтори и утре. Това означава, че за догодина тези нива, за да бъдат преодолени, трябва буквално да се наложи друг образ на страната ни с много мощна стратегия, категоричен е Байко Байков.

Туризмът се нуждае от радикална промяна в политниката и от професионално и компетентно управление на държавно равнище, смята Ирина Найденова:

Необходимо ни е да имаме професионалист, който да има волята, подкрепата на съответната политическа сила, която ще поеме сектор "Туризъм", за да знаем от кого да търсим отговорност и на кого да даваме нашите предложения.


Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44