Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър няма да поднови преговорите по кипърския въпрос

| обновено на 20.10.14 в 11:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военноморски учения на руския флот започнаха в 7.00 ч. тази сутрин край Кипър. Те съвпадат с началото на проучванията за газ, осъществявани от днес от Турция в изключителната икономическа зона на Кипър.

Военноморското учение на Русия се провежда върху 800 квадратни мили в Средиземно море, в района между Кипър и Сирия, като част от площта му попада в рамките на изключителната икономическа зона на Кипър. Участващите в него кораби са от Черноморския и Северния флот на Русия.

Учението, което ще продължи до 23-и октомври, е стандартно, при което ще бъдат тренирани процедури за бойно взаимодействие, бе съобщено официално. Ще бъдат изстрелвани и бойни ракети на височина от 33 000 фута, което е координирано с управлението на въздушното пространство на Никозия.

Засиленото присъствие на руския военноморски флот предизвика коментари в Кипър във връзка с напрегнатата ситуация и интересите на Русия в региона.

Зоната на учението се простира на изток само на 25 километра от бреговете на Сирия. На запад тя граничи с територията, обявена от Турция за действие на нейния сеизмологичен кораб "Барбароса Хайредин паша" в обширна площ южно от Кипър, нарушавайки неговата изключителна икономическа зона.

Република Кипър обаче вече е издала лицензи за проучвания за петрол и газ в изключителната си икономическа зона на италианската компания ЕНИ и на корейската "Когаз".

Рано тази сутрин турският изследователски кораб, съпровождан от два военни кораба, достигна акваторията на Кипър. Според официалните съобщения, провеждането на руското военноморско учение едновременно с придвижването на турските кораби е съвпадение.

Военното присъствие край Кипър ще се увеличи във вторник, когато западно от острова ще започне военно учение на Израел с използването на изтребители F-15 и F-16. В учението  с военни сили ще се включи и Кипър.

По-рано президентът на Кипър Никос Анастасиадис предупреди, че Република Кипър няма да поднови преговорите за уреждане на Кипърския въпрос, докато Турция не се откаже от проучванията за въглеводороди в изключителната икономическа зона на Кипър. Президентът на Кипър определи действията на Турция като "неприемлива провокация".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44