Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатите на кипърските банки в стрес тестовете потвърждават стабилизирането на финансовата система

Завършването на стрес тестовете бележи ново начало за банковата система на Кипър, след което можем да гледаме към бъдещето с оптимизъм, заяви управителят на Централната банка на Кипър Христала Георгаджи. Според нея резултатите са много положителни за икономиката на острова и показват успеха на всички действия и мерки, предприети след кризата от 2013-а година, когато банковият сектор на Кипър беше близо до колапс и страната бе принудена да вземе 10 млрд. евро спасителен заем от ЕС и МВФ.

Резултатите на кипърските банки потвърждават окончателното стабилизиране и възстановяване на доверието във финансовата система на Кипър, както и положителната перспектива за икономиката на страната, посочи в официално съобщение и Министерството на финансите.

Четири кредитни институции от Кипър бяха включени в проведените от Европейската централна банка стрес тестове. Три от тях преминаха успешно общоевропейския финансов изпит. Сред тях е и най-големият трезор в страната – Банката на Кипър, която след кризата от миналата година беше в режим на консолидация. След серия от мерки за укрепване на капиталовата й адекватност сега тя отчете капиталов излишък от 81 млн. евро. Стрес тестът беше неуспешен само за "Хеленик Банк", която регистрира дефицит от близо 176 млн. евро, но в момента е в процес на набиране на средства.

Финансовият министър на Кипър Харис Георгиадис посочи, че резултатите от стрес тестовете могат да доведат до по-бързо облекчаване на мерките за контрол върху банковите депозити, наложени заедно със спасителна програма през март 2013-а година. Последните ограничения върху движението на капитали извън страната ще бъдат премахнати в скоро време, заяви той.

Пред банковата система на Кипър сега остават две големи предизвикателства – големият размер на необслужваните кредити и намаляването на лихвените проценти, посочи още управителят на Централната банка Христала Георгаджи.

Успехът на кипърските банки е втората оптимистична новина за изпадналата в криза кипърска икономика в последните дни. В петък двете международни рейтингови агенции “Стандарт енд Пуърс” и “Фич” повишиха кредитния рейтинг на Кипър заради постигнатите добри бюджетни показатели. Според правителството това демонстрира международната увереност, че кипърската икономика се възстановява.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44