Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър, Гърция и Египет се договориха за разширяване на стратегическото си партньорство

Снимка: Бранислава Бобанац

За разширяване на стратегическото партньорство между Кипър, Гърция и Египет в Източното Средиземноморие се договориха на среща днес в Никозия външните министри на трите страни. Те изпратиха и ясно послание към Турция да прекрати незаконните си сеизмични проучвания за газ в изключителната икономическа зона на Кипър. Тримата министри потвърдиха и ангажиментите на страните си в борбата срещу тероризма и "Ислямска държава".

Важен знак от срещата е отправеното ясно послание към Анкара да спазва международното право и да зачита суверенните права на Кипър. В съвместната декларация външните министри на Кипър, Гърция и Египет призоваха Турция да прекрати всички незаконни сеизмични проучвания в изключителната икономическа зона и континенталния шелф на Кипър и да не провежда подобни действия в бъдеще. В момента турският сеизмологичен кораб "Барбарос Хайредин паша", съпровождан от поддържащи и от военни кораби, продължава дейността си в територията на изключителната икономическа зона на Кипър.

Незаконните действия на Турция спрямо Кипър допълнително подкопават сигурността и стабилността в Близкия изток, която вече е изправена пред сериозни предизвикателства, посочи кипърският външен министър Йоанис Касулидис. Гръцкият заместник министър-председател и министър на външните работи Евангелос Венизелос подчерта, че откриването на залежи на въглеводороди в Средиземно море е допълнителен стимул за решаване на Кипърския въпрос в полза на двете кипърски общности. Венизелос потвърди също така, че в района има и засилено гръцко военноморско присъствие като част от международни мисии.

Тримата външни министри изразиха и своята дълбока загриженост по отношение на разпространението на тероризма в региона, посочвайки специално "Ислямска държава". Те потвърдиха участието си в усилията на международната общност за предотвратяване на потока чуждестранни бойци и финансиране на терористичната организация.

Кипър, Гърция и Египет укрепват контактите си в областта на енергетиката, сигурността и туризма и създават своеобразен регионален алианс. Механизмът на тристранни политически консултации може да послужи като модел за регионален диалог и сътрудничество, което допринася за укрепването на мира, стабилността и просперитета в източната част на Средиземно море, бе посочено в съвместната декларация след срещата. Като първа стъпка външните министри на Кипър, Гърция и Египет подписаха споразумение за сътрудничество в областта на туризма. 

Срещата днес бе подготвителна за тристранната среща на върха. Правителствените ръководители на Кипър, Гърция и Египет ще се съберат в Кайро на 8-и ноември.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44