Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската асоциация на туристическите агенции възлага надежди на новото министерство

Снимка: БГНЕС

Очаквания за добър зимен сезон и надежда новото Министерство на туризма да доведе до повишаване на дела на тази индустрия в БВП на страната изразиха на пресконференция от ръководството на Българската асоциация на туристическите агенции.

Сред спешните задачи на новото ведомство са изготвянето на 14 Наредби към Закона за туризма. Необходим е план за развитието на сектора, точна статистика и анализи на това кои са туристическите таргет групи и как да бъдат привлечени повече чуждестранни туристи в страната, посочи Светла Атанасова, председател на БАТА. По думите ѝ, в момента липсва ефективен контрол върху юридическите и физическите лица, които предлагат туристически продукти и услуги без лиценз. Липсва и регламент за детските и ученическите пътувания. Тя формулира надеждите на организацията така:

Едно такова министерство се надяваме да даде тласък в развитието на туристическата индустрия в България и съответно повишаване на нейния относителен дял в БВП на страната. Туризмът в България носи 13,6% от БВП.

Според Георги Петров и Аспарух Мачирски не е толкова важно коя ще бъде личността, която ще оглави министерството, а нейните качества.

Важното е структурата на това министерство каква ще бъде. Ако този човек е добър мениджър и направи най-малко двама - трима свои заместници, които да са професионалисти в бранша и на които да даде достатъчно свобода всеки в своята област да изпълни тези три или пет топ-проблема, които трябва да бъдат решавани, каза Петров.

Човек, има ли управленски опит, находчив ли е, в края на краищата не е най-фаталното с какво образование ще бъде, а какво е управлявал, как е управлявал и дали е в състояние да си подготви и да назначи съответния добър мениджърски екип, допълни Мачирски.

9,2% е спадът на броя на туристите през летния сезон, посочиха още от БАТА, като заявиха, че предварителните записвания за зимния сезон в момента вървят с по-добри темпове, отколкото за миналата зима. Неблагоприятна тенденция се очертава на руския пазар.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44