Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в страната: Жълт код за опасност от валежи, покачване на речните нива и затворени пътища

| обновено на 03.12.14 в 11:49
Снимка: БГНЕС

Валежи до 30 литра на квадратен метър налагат жълт код за опасност в седем области Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пловдив, Смолян и Пазарджик. Очаква се покачване на реките в тези райони, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

В Ямболско са паднали 25 литра на квадратен метър дъжд.

Около половин метър остава до преливането на река Тунджа край Елхово. В момента водният стълб там е с височина от 3,46 метра при критични 4 метра. Повишено е нивото и край Ямбол, където тази сутрин са отчетени 3,43 метра при критични за града 6 метра.

За последното денонощие в региона са паднали между 15 и 33 литра на квадратен метър, но повишеното ниво на реката не се дължи на дъжда, а на източването на язовири по горното течение на Тунджа.

В Ямболска област има 31 потенциално опасни язовира, които са под непрекъснато наблюдение. Засега няма опасност от преливане на водоеми и скъсване на диги. За да се освободи допълнителен обем, от снощи е започнало изпускането на най-големия язовир в областта - язовир "Малко Шарково".

Заради продължаващите дъждове е затворен пътят Бургас - Лозово - Долно Езерово. Повишени са водните нива главно в община Приморско. В община Сунгурларе има залят мост. Пристанище Бургас е затворено за маневри заради силния вятър.

Пети ден остава ограничението на пътя Добрич - Генерал Тошево заради преобърнат руски тир, натоварен с 25 тона домати. Ромите от съседното село са наети да прехвърлят товара и след което пътят ще бъде отворен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44