Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър излиза от рецесията и ще постигне икономически ръст

Две години след като Кипър бе изправен на ръба на фалита и бе принуден да вземе спасителен заем от тройката международни кредитори, страната излиза от рецесията и ще постигне икономически ръст. Това предвижда бюджетът на Кипър за 2015а г., който бе гласуван от парламента след остър дебат.

Одобреният от парламента бюджет за следващата година е първият след финансовата и икономическа катастрофа, ударила Кипър през 2013-а г., разчетите в който са за постигане на икономически растеж след продължилата 3 и половина години рецесия.

2015-а г. е третата и решаваща година от изпълнението на строгата антикризисна програма съгласно споразумението на Кипър с тройката международни кредитори за получаването на спасителния заем от 10 млрд. евро. Президентът Никос Анастасиадис заяви неотдавна, че тя ще отбележи нова страница в развитието на страната.

От 2015-а г. се очакват положителни темпове на икономически растеж в Кипър. През следващата година ръстът ще бъде около 0,4%, а през 2016-а г. и 2017-а г. ще се повиши до 1,6% и 2,3% съответно. Бюджетът за 2015-а г. е разчетен при инфлация от 1,1% Все още висока ще остане безработицата – 18% през 2015-а г., но тя започва да намалява, като ще стигне до 15,4% през 2017-а г. Слабо, с 0,6%, се увеличават публичните разходи. Ръстът идва най-вече от по-големите разходи за съфинансиране на проекти за развитие, както и за социалното подпомагане, след въвеждането от тази година на новата система за социални помощи на базата на гарантирания минимален доход.

Бюджетът за 2015-а г. е съставен, без да се въвеждат нови данъци или да се правят нови съкращения. Според финансовия министър Харис Георгиадис запазването на данъчния режим и данъчната стабилност е от първостепенно значение за създаването на благоприятен климат за бизнес и инвестиции в Кипър.

29-те депутати, които подкрепиха бюджета, се аргументираха с необходимостта от финансова стабилност в страната, докато 26-те депутати, гласували "против", обвиниха правителството, че това е бюджет на строги икономии, без перспективи за растеж, който оставя хората на ръба на нищетата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44