Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото наказателно дело срещу виновници за финансовия колапс на страната започва в Кипър

В Кипър започва първото наказателно дело срещу виновници за финансовия колапс на страната през миналата година. Обвинителни актове заради фалита в банковия сектор бяха внесени в съда в Никозия в петък срещу петима висши ръководители на Банката на Кипър. Първото заседание е насрочено за 30-ти януари 2015 година.

Под наказателна отговорност бяха подведени двама бивши председатели на Борда на директорите на Банката на Кипър, двама бивши главни изпълнителни директори и един бивш заместник-главен изпълнителен директор. Банката като юридическо лице също е част от обвинителния акт.

Обвиненията срещу бившите висши ръководители на най-голямата кипърска банка са общо в 6 категории. Пред съда те ще отговарят за манипулиране на пазарните цени на акциите на финансовата институция и разпространение на заблуждаващи, неверни и подвеждащи изявления относно капиталовата й адекватност, съобщи главният прокурор на Кипър Костас Клеридис. Ако тези обвинения се докажат, на банковите шефове може да бъдат наложени присъди до 10 години затвор или глоба. 

Комисията по ценните книжа и фондовите борси в Кипър през юни тази година вече санкционира с административни глоби 12 бивши висши мениджъри на Банката на Кипър. Сред тях са трима от обвиняемите сега, всеки от които бе глобен с по 530 000 евро.

Петимата бивши директори на Банката на Кипър са първите обвиняеми по наказателно дело в хода на разследването на причините, обстоятелствата и виновните за финансовата катастрофа в Кипър. Заради банковия срив през март миналата година Кипър бе изправен на ръба на фалита и трябваше да сключи споразумение с тройката международни кредитори /ЕК, ЕЦБ и МВФ/ за спасителен заем от 10 млрд. евро срещу изпълнението на силно рестриктивна антикризисна програма.

Банката на Кипър регистрира огромни загуби заради обезценката на гръцкия дълг. Съгласно споразумението с международните кредитори тя бе оздравена чрез безпрецедентното в ЕС “подстригване” на негарантираните депозити на вложителите, при което бе иззета почти половината от тях. Впоследствиие банката увеличи акционерния си капитал с 1 млрд. евро. На проведеното през ноември акционерно събрание за председател на Борда на директорите й бе избран Йозеф Акерман, бивш главен изпълнителен директор на "Дойче Банк". В борда влезе също американският милиардер Уилбър Рос, който след увеличаването на капитала на банката държи 17 процента от нея.

Главният прокурор Коста Клеридис съобщи още, че в напреднал етап е разследването на действията на бившите управляващи на "Лаики Банк", най-тежко пострадалия кипърски трезор заради гръцките облигации. Тази банка бе ликвидирана в хода на изпълнението на програмата за преструктуриране на банковия сектор в Кипър.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44