Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнични инициативи обединяват кипърските общности

Снимка: Бранислава Бобанац

Празнични инициативи обединяват двете общности в Кипър – на кипърските гърци и кипърските турци, като израз на надеждата за мир и обединение на разделената вече 40 години страна.

В приятелски футболен мач в Никозия под надслова "Коледа помни" спортните си умения премериха обединен кипърски отбор и международен тим. В кипърския отбор заедно играха футболисти кипърски гърци и кипърски турци, включително и двамата главни преговарящи от двете общности Андреас Мавроянис и Ергюн Олгун. Техни съперници на футболното поле бяха представители на мисията на ООН и чуждестранни дипломати.

Мачът се състоя на игрище в “ничията земя” в историческия център на кипърската столица – в буферната зона между двете части на града, контролирана от мироопазващите сили на ООН. Обединеният кипърски футболен отбор загуби с 2 на 5 гола.Посрещането на Коледа с това спортно предизвикателство, организирано по инициатива на Върховния комисариат на Великобритания в Кипър, бе възприето като символ на надеждата и оптимизма за решаването на Кипърския конфликт.

СнимкаПо своеобразен начин отбелязаха предстоящата Коледа и Нова година и във Фамагуста. С надежда за по-добра година съвместна група от кипърски гърци и кипърски турци сложиха украсена елха на плажа пред града-призрак Вароша – “мъртвата зона” на Фамагуста. Празничният символ е недалеч от поста на турската армия, която контролира тази военна зона, пред бариерата, която вече 40 години не позволява на жителите на Вароша да се върнат в своя дом. 

В навечерието на празниците представители на двете кипърски общности издигнаха заедно глас за мира и обединението на Кипър и на пропускателния пункт между двете части на Никозия, намиращ се на главната й улица “Лидра”. Въпреки, че бяха спрени от кипърската турска полиция, участниците в проявата символично свързаха двата края на улицата в двете части на разделената столица с дълга бяла лента. Тя бе завързана от кипърски грък и кипърски турчин, и двамата загубили целите си семейства в трагичните събития от преди 40 години. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44