Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър навлиза в годината на най-важните реформи

Централна банка на Кипър

Кипър навлиза в третата, решаваща година за изпълнение на споразумението си с тройката международни кредитори за антикризисната програма. 2015-та ще бъде годината на най-важните реформи в страната.

Най-важните реформи, заложени в меморандума с тройката международни кредитори, трябва да бъдат осъществени в Кипър през започващата нова година.

Цел и приоритет на правителството е 2015-та да се превърне в годината на икономическото възстановяване и реформа на държавата, подчерта в изявление правителственият говорител Никос Христодулидис.

Правителството на президента Никос Анастасиадис се изправя пред решаването на ключови проблеми, от които зависи дали Кипър ще излезе от дълбоката криза, в която изпадна в началото на 2013 година или ще влезе в спиралата на рецесията. Основните предизвикателства са свързани с приватизацията, новата правна рамка за несъстоятелността, необслужваните банкови кредити, здравната реформа, промените в държавната администрация.

В началото на 2015 година Кипър трябва да приеме новото законодателство за приватизация на държавния телеком, пристанищната администрация и електроснабдителната компания. Очаква се сериозна реакция от опозицията и синдикатите за запазване на работните места в трите организации. Според договореното в споразумението с тройката сделката за държавния телеком СИТА трябва да бъде одобрена преди края на следващата година.

През новата година ще се почувства и първият значим отрицателен социален ефект от практическото приложение на новото законодателство за разпродажба на имущество на банковите длъжници и за обявяване на несъстоятелност.

До средата на 2015 година трябва да влезе в действие първата фаза от т. нар. Общ здравен план, с който в Кипър се въвежда здравното осигуряване. Проектозаконите за здравната реформа все още са на етап обществен дебат. 

Сондажите за газ и стратегическите енергийни решения, които правителството на Кипър трябва да вземе, са също сред главните предизвикателства в икономиката. Решаването на Кипърския въпрос за повторното обединяване на страната остава главният политически въпрос и на новата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44